Bouw

Pulse: energieneutraal bouwen met studenten en docenten

Locatie
TU Delft
Status
Afgerond (2018)
Programma
Onderwijsgebouw Pulse op TU Delft campus
Kenmerkend
Hightech en energieneutraal bouwen

In de zomer van 2018 werd het energieneutrale onderwijsgebouw Pulse op de campus van de TU Delft feestelijk geopend. Het consortium Hurks (bouw) en Kuijpers (W- en E-installaties) realiseerde deze nieuwbouw met energielabel A++++ naar een ontwerp van Ector Hoogstad Architecten. Het ontwerp kwam tot stand in nauwe samenwerking met studenten en docenten.

Multifunctioneel inzetbaar

Het gebouw is centraal gelegen op de universiteitscampus: een plek waar studenten en docenten elkaar ontmoeten. De constructie en inrichting van het 4.700 m² tellende gebouw zijn flexibel. Dat maakt het gebouw multifunctioneel inzetbaar en snel aan te passen aan toekomstige ontwikkelingen in het onderwijs. Het gebouw huisvest dertien zalen, waarvan tien eigentijdse onderwijszalen en drie ruimtes met een informele sfeer en bijzondere kenmerken. Op de begane grond bevindt zich een food market.

Pulse, Delft

Energieneutraal

Pulse is energieneutraal door de integratie van een zeer intelligent gebouwbeheersysteem, dat naar behoefte op ruimteniveau ventileert, verlicht, koelt en verwarmt. Daarnaast optimaliseren de gevelopeningen de daglichttoetreding. Hierdoor is minder behoefte aan kunstlicht en heeft het gebouw een lagere energievraag.

Gelijkstroomnetwerk

Bijzonder is de toepassing van gelijkspanning, waardoor gebruikers van elektrische energie direct zijn aangesloten op de 490 zonnepanelen (750 m²) op het dak van het gebouw. Daarmee realiseerde de TU Delft een van de eerste gelijkstroomnetwerken in de utiliteitsmarkt. Normaal gesproken draait een gebouw dat zelf stroom opwekt op wisselstroom. Bij Pulse wekken de zonnecellen gelijkstroom op die direct kan worden benut. Dat wil zeggen zonder tussenkomst van zware transformatoren en energieverlies voor laptops, tablets, smartphones en verlichting.

Intelligente elektriciteitsnetwerken

Een DC-net (Distribution Smart Grids) realiseert een besparing op materialen (bijvoorbeeld zware transformatoren). Ook vereenvoudigt deze de overstap naar intelligente elektriciteitsnetwerken: de zogenaamde ‘smart grids’. Die verbinden in de toekomst opwekkers en gebruikers van elektriciteit en houden vraag en aanbod van elektrisch vermogen in balans. Het gelijkstroomnet in Pulse werd ontwikkeld in samenwerking met de onderzoeksgroep DC Systems en Energy Conversion & Storage van de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica van de TU Delft.

Gerelateerde projecten & verhalen

MetaForum
Bouw

MetaForum

ABB
Bouw

ABB