Da Vinci Huis verhalen

Augustus groeit onder grote belangstelling

Op 24 maart jl. ging de eerste van in totaal 919 boorpalen van de nieuwe Eindhovense woonwijk Augustus de grond in. En moet je nu eens kijken. Een halve woonwijk is in drie maanden tijd uit de grond geploft, zo lijkt het. Onopgemerkt gaat dat niet, want Augustus groeit onder grote belangstelling. Van omwonenden en voorbijgangers, maar ook van toekomstige bewoners die soms dagelijks een kijkje komen nemen. En zelfs langskomen met traktaties voor het bouwteam…  

Toekomstige woning en leefomgeving

“Ik vind dat leuk, dat de nieuwe bewoners komen kijken. Sommigen volgen echt iedere stap van het bouwproces en daar neem ik ze graag in mee. Ik snap dat wel. Tenslotte bouwen wij hún toekomstige woning en leefomgeving.”

Serene rust

Het zijn de woorden van uitvoerder Ton Blummel, die ons op deze zinderende zomerdag niet zonder trots rondleidt over zijn keurige bouwplaats. Wat opvalt is de serene rust die er heerst. Reden voor bezorgdheid of drukte is er dan ook niet, want de bouw ligt keurig op schema. In Augustus’ geval betekent dit dat er ongeveer een woning per dag wordt opgetrokken. Dat wil zeggen: 65 betonnen casco’s in circa 65 dagen. Ongeveer, want Ton legt uit dat het lijkt alsof ze er 100 bouwen. “De Augustus-woningen zijn weliswaar gebaseerd op het Da Vinci Huis-principe, maar verschillen sterk van elkaar. Ook zijn ze veel groter, luxer en daarmee complexer met dakkapellen, erkers, aanbouwen en garages.  Dat levert nogal wat meerwerk op. Om je een idee te geven: waar we gewoonlijk gemiddeld 10 prefab wanden per woning verwerken, zijn dat er bij Augustus gemiddeld 17 per woning. In het totaal verwerken we 1.117 stuks betonnen wandelementen in het project.”

Plan Augustus

Plan Augustus

Plan Augustus is een aantrekkelijk woningbouwproject gelegen in een groene oase binnen de ring van Eindhoven, op loopafstand van het Eindhovense stadscentrum. Het gaat om 65 ruim opgezette woningen met veel leefruimte, royale tuinen en goede parkeervoorzieningen in een nieuwe buurt op het voormalige schoolterrein van het Augustinianum. De woningen worden uiterst duurzaam gebouwd en gasloos opgeleverd, met een energieprestatiecoëfficiënt (EPC) van 0.

Vaste ketenpartners

Dat de bouw van Augustus zo voortvarend verloopt, komt omdat deze volgens een uiterst efficiënt proces verloopt. Iedere stap is minutieus uitgewerkt en opgetekend in bouwtekeningen en planningen, die overal in de bouwkeet liggen of hangen. Bovendien wordt er vanuit het Da Vinci Huis woningconcept veel met prefab casco’s gewerkt, wat de bouw aanzienlijk versnelt. Wat daarnaast bijdraagt aan het vlotte verloop is dat er wordt gewerkt met vaste ketenpartners. “Een goede samenwerking, waarbij je aan een half woord genoeg hebt en weet dat je op elkaar kunt rekenen, is goud waard.”

Augustus

Heldere maatvoering

Als we een rondgang maken over de bouwplaats is goed te zien hoe het bouwproces verloopt. Wandelen we eerst nog over een open vlakte waar de wind vrij spel heeft en alleen nog maar funderingen zichtbaar zijn; naarmate we vorderen richting Geldropseweg en het lommerrijke Glorieuxpark reiken de prefab casco’s steeds hoger. We passeren een flinke waterpartij en een monumentale boom. Beiden opgenomen in het groene decor van landschapsarchitect Bert Huls, die daarbij nauw samenwerkte met Manou Huijbregts, architect bij HP Architecten uit Rotterdam. Beiden waren het er snel over eens dat het aanwezige groen moest blijven en zelfs worden uitgebreid. De huizen mochten een wat ingetogener karakter krijgen met niet al te veel kleuren en een heldere maatvoering. Een structuur die aansluit bij die van de nabijgelegen Irisbuurt.

Gemoedelijke sfeer

Dat laatste geldt vanzelfsprekend ook voor de samenwerking binnen het eigen Hurks-team, dat behalve uit een uitvoerder bestaat uit een assistent uitvoerder, een werkvoorbereider en een projectleider. Daarnaast werken er op de bouwplaats nog 10 timmerlieden van Hurks. Inclusief onderaannemers zijn er ongeveer 32 mensen aan de slag met de woningen van fase 1 van Augustus, die vóór de bouwvak allemaal op hoogte en wind- en waterdicht moeten zijn. Na de bouwvakantie start de afbouw van fase 1 en de ruwbouw van fase 2. “Op topdagen zijn hier dan zo’n 80 tot 90 man aan het werk. Samenwerken en een goede, gemoedelijke sfeer op de bouwplaats waren al belangrijk, maar zijn dan helemaal essentieel. Met korte lijntjes en respect voor elkaar los je eventuele problemen samen op. Tenslotte heeft ieder ‘poppetje’ zijn eigen rol en plaats in het proces. We verwachten Augustus in fasen op te leveren. De laatste woningen in het voorjaar van 2021.”

 

Gesneden koek

Aldus geschiedt, getuige de woningen die het dichtst tegen de Frans Masereelsstraat aan liggen en die al gedeeltelijk gemetseld en wind- en waterdicht zijn. Van de grootste woningen aan de Van Wassenhovestraat, staan de prefab-elementen overeind tot op de zolderverdieping en dichterbij de bouwkeet staat de begane verdieping al overeind. Fase 2 gaat om het deel nabij de Pieter Aertsenstraat en de Dirk Boutslaan, waar een graafmachine op deze dag zand aan het verplaatsen is. “Daar zijn we bezig met het afvullen van de funderingen van de 7 patiowoningen van Plan Augustus. Daarnaast bouwen we 9 vrijstaande woningen, 18 twee-onder-een-kap woningen en 31 herenhuizen. Als ik het zo zeg, klinkt het misschien als gesneden koek maar dat is het niet. Want alleen al in de basis zijn er 26 verschillende types. Meer werk, maar ook meer uitdaging.”

 

Gerelateerde projecten & verhalen

De Bongerd
Bouw Vastgoedontwikkeling

De Bongerd

Plan Celsius
Bouw

Plan Celsius

Wonen aan de Linde
Bouw

Wonen aan de Linde