Da Vinci Huis verhalen

In gesprek met Barend Olde Rikkert over De Bongerd

Barend Olde Rikkert begon zijn carrière bij ING Vastgoed en is medeoprichter en partner van Expo Vastgoed. Een ontwikkelaar en adviseur met grote ervaring in projectontwikkeling en de herstructurering van eenvoudige tot complexe multifunctionele binnenstedelijke woonopgaven.  

Projecten zoals De Bongerd in Amsterdam Noord bijvoorbeeld. Ooit een non-descript industrieel gebied en wat volkstuintjes nabij het NDSM-terrein; nu een volwaardig stadsdeel met een groene woonwijk, gekenmerkt door een grote diversiteit in woningen. Een groot aantal gebouwd met het Da Vinci Huis woonconcept.

Barend Olde Rikkert, Amsterdam
Flexibiliteit binnen de standaard, dat is wat je zoekt als opdrachtgever.
Barend Olde Rikkert, partner Expo Vastgoed in Bleiswijk

“Expo Vastgoed werkt veel voor institutionele partijen die actief zijn in de woningbouw. In die hoedanigheid kwam De Bongerd rond 2003 op ons pad. Een ontwikkeling van Ontwikkelingscombinatie de Bongerd B.V i.s.m. SDAN (Stadsdeel Amsterdam Noord). ODB bestaat weer uit AM, Eigen Haard, BNG en de Van der Leij Groep. Hurks kwam in beeld toen het in 2012 Moes bouw overnam en ging samenwerken met Van der Leij. Jaren van plannen maken waren toen al gepasseerd. Uiteindelijk werd bij de ontwikkeling van De Bongerd gekozen voor vier fasen, ook wel buurten genoemd met in totaal zo’n 1.300 woningen. Vier buurten die weliswaar allemaal een tuindorp karakter hadden, maar met een geheel eigen uitstraling. Die eigenheid werd onder meer gerealiseerd met de Da Vinci Huis conceptwoningen.”

De Bongerd, Amsterdam

Eigenheid met Da Vinci Huis

“Die eigenheid werd onder meer gerealiseerd met de Da Vinci Huis conceptwoningen. Hurks startte in 2015 met de bouw van 49 duurzame hofwoningen in eigentijdse stijl. Deze werden in 2016 opgeleverd, gevolgd door 30 woningen in fase 3A in een jaren ’30 stijl: oplevering 2017. Ook in 2017 volgden 42 appartementen en een supermarkt. In het najaar van hetzelfde jaar startte ook de bouw van 113 grondgebonden Da Vinci Huis-woningen. Het gaat om 81 koop- en 32 huurwoningen in diverse types, allemaal volgens het Da Vinci Huis-concept. Ik heb veel met Hurks samengewerkt in die periode. Dat beviel goed, net als de Da Vinci Huis conceptwoningen.”

Grote diversiteit en keuzemogelijkheden

“Ik heb veel met Hurks samengewerkt in die periode. Dat beviel goed, net als de Da Vinci Huis conceptwoningen. Met name de flexibiliteit van dit woonconcept is erg groot. Bij De Bongerd hadden we met Da Vinci Huis absoluut een grote mate van ontwerpruimte, terwijl het proces van ontwikkelen en bouwen steeds beter verliep. Dat vertaalde zich onder meer in de grote diversiteit in woningtypes en gevels, maar ook in keuzemogelijkheden voor de kopers. Dat sloot goed aan bij onze visie dat kopers meer invloed zouden moeten hebben op hun eigen woonbeleving. Op hun beurt moeten architecten niet te veel vast zitten aan een product waaraan niet veel meer te veranderen valt of toe te voegen is. Bovendien moet een conceptwoning kunnen passen in een stedenbouwkundige plan. Die mogelijkheden bood het Da Vinci Huis. Flexibiliteit binnen de standaard, dat is wat je zoekt als opdrachtgever. Een vlot ontwikkel- en bouwproces en een prettige samenwerking volgen dan vanzelf. Keerzijde van grote flexibiliteit is echter dat de mogelijkheden ook weer niet onuitputtelijk moeten zijn. Het blijft een conceptwoning en die moet je niet als klassieke nieuwbouwwoning willen presenteren.”

De Bongerd, Amsterdam

Een woonconcept is zeer vergelijkbaar met de auto-industrie

“Mijns inziens is het aanbieden van een woonconcept zeer vergelijkbaar met de auto-industrie. Je hebt een basismodel en daar heb je allerlei opties op. Bij projectontwikkeling vraagt de markt om woningbouw met een aantrekkelijke buitenkant met diversiteit in de gevels, en bewoners om sfeer en een ‘eigen’ woonbeleving. Daarnaast zou een succesvol woonconcept wat mij betreft de opdrachtgever moeten ontzorgen. Om te beginnen met een goed inzicht in de technische omschrijving van de woning, de mogelijkheden op het gebied van architectuur, de gevels en een helder prijsniveau om je totale kosten inzichtelijk te kunnen maken. En dat alles op basis van een gescheiden koop-aannemersovereenkomst.”

Goed georganiseerde verkoopbegeleiding

“In het verkooptraject ontzorg je de opdrachtgever vervolgens met een goed georganiseerde verkoopbegeleiding. Het is uitermate belangrijk dat mensen bij verkoopevents of informatiebijeenkomsten professioneel worden ontvangen. Op een prettige locatie, met goed geïnformeerde medewerkers en aantrekkelijke documentatie, etc. Maar, nog belangrijker, dat kopers kunnen kiezen voor bepaalde afbouwpakketten of, een stapje verder, voor sfeerpakketten die ze op een aantrekkelijke locatie kunnen komen bekijken. Kortom: helderheid, flexibiliteit en ontzorging als standaard in de conceptbouw. Als je dat kunt bieden, ben je volgens mij spekkoper.”

Gerelateerde projecten & verhalen

In gesprek met Jos Goijaerts over Celsius – Snellius
Da Vinci Huis verhalen

In gesprek met Jos Goijaerts over Celsius – Snellius

De Bongerd
Bouw Vastgoedontwikkeling

De Bongerd

Plan Celsius – Snellius
Bouw

Plan Celsius – Snellius