Verhalen

In gesprek met: Henk Soede, uitvoerder op Buiksloterham

23-10-2019 – Wat nu nog een wijk in aanbouw is, wordt uiteindelijk Buiksloterham&Co. Een stoere, creatieve en hippe stadswijk die straks in totaal uit zo’n 520 woningen bestaat. Het ligt in een gebied in Amsterdam-Noord met een al even stoer verleden: tussen het Eye Filmmuseum en het voormalige NDSM-terrein aan de noordelijke IJ-oever in Amsterdam.

“Je moet in oplossingen denken.”

De eerste drie bouwblokken staan ondertussen fier overeind en bevinden zich in de afbouwfase. Door onvoorziene, technische problemen buiten Henk’s invloedssfeer stagneerde deze, waardoor het ‘treintje’ dat hij met zijn teamleden en onderaannemers op de rails had, ineens tot stilstand kwam. “Dan komt het aan op je vindingrijkheid en jarenlange ervaring als uitvoerder. Je moet accepteren wat er gebeurt en in oplossingen denken. Zoeken naar alternatieven. Wat kan ik wel doen? Hoe houd ik het proces aan de gang?”

Buiksoterham Uitvoerder Henk Soede

“Ik geef mijn ervaring graag door.”

Met zijn 21 dienstjaren bij Ballast Nedam is Henk Soede (64) een oude rot in het uitvoerdersvak. Zijn laatste jaren in loondienst was hij betrokken bij de IQ woning. Een woonconcept dat grotendeels uit de fabriek kwam, maar niet meer bestaat. Iets wat Henk nog steeds jammer vindt. “Dat was echt een goed product, maar de tijd – midden in de crisis – zat tegen.”  Alles bij elkaar leverde het hem een brok aan ervaring op die hij graag doorgeeft. Want, daar is Henk van overtuigd, een uitvoerder leert zijn vak vooral uit de praktijk en de tips & tricks van andere, doorgewinterde uitvoerders.  

“De bouw is booming. Capaciteit is schaars.”

Vanachter zijn bureau in de bouwkeet gebaart Henk in de richting van de bouwplaats. “Nu is dit mijn werk, project Buiksloterham. Daar voel ik me verantwoordelijk voor en dat wil ik zo goed mogelijk uitvoeren. Samen met een goed team waar veel zzp’ers tussen zitten. Als een werk dan om wat voor reden ook stagneert, heb je een probleem. Goede mensen kunnen overal aan de slag en dan is het nog maar de vraag of ze beschikbaar zijn als jouw trein weer op stoom is. De bouw is booming. Capaciteit is schaars. Afijn: zulke problemen pak ik op en ik maak er iets positiefs van.”

“Buiten gebeurt wat jij moet weten.”

Dat motto werkt kennelijk, want Henk is weer vol aan de slag. Hij verwacht ‘zijn’ eerste bouwblokken van december tot en met februari 2020 op te leveren. Ondertussen heeft hij een nieuw team samengesteld en dat ziet er veelbelovend uit. “Om risico’s te minimaliseren, werk ik het liefst met zo min mogelijk partijen. Dan houd je het proces beheersbaar en ben je minder afhankelijk van anderen. Verder moet je als uitvoerder niet de hele dag achter je computer blijven zitten. Je moet naar buiten. Dáár gebeurt wat jij moet weten. Uitvoerders moeten ‘ontzorgen’; het werk gemakkelijker maken. En de veiligheid en kwaliteit bewaken, uiteraard. Het beste is één uitvoerder buiten en één binnen.”

Buiksloterham Buiksloterham, bouwblok B4 aan de Distelweg

“Stoppen met werken? Ik zou de dynamiek en de mensen teveel missen.”

Voor zijn leeftijd oogt Henk weliswaar gezond en fit – wielrennen is zijn grote hobby – een jongeman is hij niet meer. Hoe ziet hij zijn toekomst? “Mijn vrouw en ik hebben twee zonen, twee schoondochters en vier kleinkinderen. We wonen allemaal in Maarssen, dus het is een gezellige boel bij opa Henk. Maar stoppen met werken? Dat zie ik me voorlopig niet doen. Ik zou de dynamiek en de mensen teveel missen. Waar ik wel aan denk, is een dagje minder werken. En aan lesgeven. Zoals ik al zei: ik zou mijn kennis graag doorgeven aan jongeren in de bouw. Maar eerst nog even de winter door met Buiksloterham.”

 

Gerelateerde projecten & verhalen

De Bongerd
Bouw Vastgoedontwikkeling

De Bongerd

Klein Kadoelen
Bouw Vastgoedontwikkeling

Klein Kadoelen

Gershwin Brothers
Bouw Vastgoedontwikkeling

Gershwin Brothers