Verhalen

In gesprek met team Lindenkruis in Maastricht

13-11-2019 – Lindenkruis ligt op letterlijk vijf minuten loopafstand van de Markt en het Vrijthof in Maastricht. En daarmee is bij de ontwikkeling van dit plan duidelijk rekening gehouden. Dat vertaalt zich in de uitstraling en diversiteit van de 247 stadswoningen, herenhuizen en appartementen, waarvan nu alleen nog het laatste karakteristieke plukje moet worden gebouwd.

Lindenkruis drukke, nauwe straatjes...

Lastig manoeuvreren

Gelukkig ligt het geoliede team Lindenkruis niet wakker van een beetje gebrek aan ruimte. Om te beginnen is het al lastig om de bouw überhaupt te bereiken. Daarvoor moet je tegen het verkeer in een eenrichtingsstraat inrijden. Met gemeentelijke toestemming uiteraard, maar in die drukke nauwe straatjes grote SUV’s omzeilen, blijft knap lastig. Laat staan bouwverkeer. Maar met een beetje inschikken en handigheid, lukt alles.

Project Lindenkruis

Lindenkruis is een gezamenlijke ontwikkeling van Hurks en de RO groep. Een transformatieopgave, die deel uit maakt van de gebiedsontwikkeling Belvédère. Het gaat om een uniek en duurzaam woningbouwplan, waarbij gedurende een aantal jaren in verschillende fasen 247 woningen worden gerealiseerd: 60 stadswoningen, 28 herenhuizen en 159 appartementen. Daarnaast voorziet het project in een ondergrondse parkeergarage met 149 parkeerplaatsen. Alle woningen liggen aan intieme hofjes en fraaie pleintjes. De architectuur en openbare ruimte zijn van zeer hoge kwaliteit, met een rijke detaillering.

Lindenkruis v.l.n.r. Marco, Menno en Erwin.

“We trokken heel wat uit de grond toen we hier begonnen te graven”

De kern van de hechte Lindenkruis-club bestaat uit uitvoerder Marco Smeets, uitvoerder Menno Philipsen, projectleider Erwin van Grunsven en werkvoorbereider Emma Stroetinga. Het gros van het team is vanaf 2016 bij Lindenkruis betrokken. Marco: “De locatie was vroeger van de Nutsbedrijven en er heeft ook ooit een Gashouderfabriek gestaan. Toen we hier begonnen te graven, hebben we dan ook heel wat aangetroffen. Oude funderingen, enorme buizen en een hoop leidingwerk. Ook hebben we schedels gevonden. Het schijnt dat hier vroeger in de buurt een armenkerkhof was. We hebben tot op een diepte van 4,5 m grond afgegraven. Er zijn hier heel wat vrachtwagens weggereden.”

Gedetailleerd metselwerk

Fase 2 werd december 2018 opgeleverd. Op dit moment werkt het team aan de derde fase van Lindenkruis, die samen respectievelijk 48 en 22 woningen omvat. Het gaat om 20 appartementen voor woningcorporatie Maasvallei, 17 stadswoningen, waarvan 10 voor Stienstra Beleggingen en 9 herenhuizen; koopwoningen voor particulieren. Menno: “De woningen kenmerken zich door het gedetailleerde metselwerk met hardstenen en betonnen detailleringen en zinken hemelwaterafvoeren en dakafwerkingen. Dat maakt ze best bewerkelijk om te bouwen. Op dit moment leggen we onder meer de laatste hand aan de afbouw van de eerste koopwoningen. Die worden als alles meezit nog voor de kerst opgeleverd.”

Natuurstenen plinten en kaders

Het raam van de bouwkeet biedt uitzicht op koop- en huurwoningen die zich gedeeltelijk in de gevel- en de afbouwfase bevinden. Erwin: “Ook deze woningen hebben bewerkelijk gevels. Zo is er sprake van staand en terugliggend metselwerk. Hier en daar wordt de suggestie gewekt dat er ooit een raam in de woningen heeft gezeten. Dat zie je vaak bij monumentale woningen. Vroeger betaalde je vreemd genoeg belasting aan de hand van het aantal ramen in je woning. Om geld te besparen werden vensters daarom dichtgemetseld.” Marco: “Datzelfde effect zie je terug in deze nieuwbouw. Het geeft een bepaalde speelsheid in de gevel, maar maakt het stellen en metselen lastiger. Verder werken we met natuurstenen plinten en kaders. Ook een heel herkenbaar beeld in deze stad dat in het plan terugkomt en waar welstand streng op toeziet.”

Lindenkruis

Brandweerkazerne Lindenkruis

Een klein model graafmachine rijdt af en aan tussen de woningen en appartementen in aanbouw. Voorbij de voormalige Brandweerkazerne Lindenkruis en diens ‘slangentoren’. De oude schoorsteen tussen de kazerne en de nieuwe appartementen hebben de mannen stevig gestut. Met het zand in de graafmachine worden de tuinen achter de hoge en voorname stadwoningen opgehoogd. Want over een paar dagen komen de nieuwe eigenaren ze weer bekijken. Menno gebaart naar de woningen pal tegenover de bouwkeet.  “Daar gaan morgen de kozijnen in. Daarmee zijn de laatste woningen wind- en waterdicht. Dan beginnen we aan het leidingwerk en de afbouw. Daarna gaat het snel. Ik verwacht dat we hier in het voorjaar van 2020 vertrokken zijn.”

Timmerman Martin Schellings over zijn werk bij Lindenkruis:

 

”Een goede sfeer is een voorwaarde om zo’n bouw te maken.”

“Eigenlijk heb ik aan alles wat je hier ziet meegebouwd. Want ik ben vanaf het begin, in 2010 bij Lindenkruis betrokken. Voor mij is dat extra prettig want ik woon in de buurt van Maastricht. Ik ben ooit tegelijk met Marco Smeets bij Hurks begonnen. Dat was in 1996 en ik heb ondertussen al het een en ander aan werken gezien. Zo heb ik meegewerkt aan het DSM Materials Sciences Center in Sittard-Geleen en aan Zorgcentrum Merefelt in Veldhoven. Ook heb ik als leermeester verschillende timmerlieden opgeleid. Bij Lindenkruis houd ik me samen met Seriel Savelberg vooral bezig met stelwerk, kozijnen stellen, lateien aanbrengen, kozijnen plaatsen in het metselwerk en luchtdicht afwerken. Ik vind het leuk werk, want op basis van de planning en de tekeningen bepaal ik in hoge mate zelf wat ik op een dag doe. Ruwweg, want met mijn 30 jaar ervaring hoef ik niet meer iedere maat door te nemen. Al zitten er veel details in deze bouw. Daardoor zit er weinig repetitie in dit project. Dus daarvoor moet je je tekeningen wel goed in de gaten houden, net als de volgorde van je werkzaamheden. Anders loop je het risico dat je weer moet gaan slopen. Ik ben blij dat ik hier alle vrijheid krijg mijn werk op mijn eigen manier uit te voeren. Overleggen kan altijd nog, want de sfeer in het team is open en goed. Een voorwaarde om zo’n veelzijdige bouw als Lindenkruis te maken. Het is wel duidelijk dat ik erg tevreden ben over mijn rol. Ik ga iedere dag met plezier naar mijn werk. Ik hoop dan ook de 25 jaar bij Hurks vol te maken!”

Gerelateerde projecten & verhalen

Aan de Kei
Bouw Vastgoedontwikkeling

Aan de Kei

Bocage
Vastgoedontwikkeling

Bocage

Donk 16
Bouw Vastgoedontwikkeling

Donk 16