Verhalen

Op bezoek bij het VDL-team van Hurks

13-11-2019 – Wit en evenwichtig prijkt het gerenoveerde en uitgebreide VDL-hoofdkantoor op zijn prominente plek naast de Randweg N2 rondom Eindhoven. Alsof het er al 25 jaar in exact die vorm bijstaat. Toch werd het bedrijfspand uit 1977 in dik tweeënhalf jaar tijd meer dan tweemaal zo groot als het oorspronkelijke gebouw en is het van binnen en van buiten drastisch aangepakt. We zijn hier voor een bezoek aan het VDL-team van Hurks dat het hoofdkantoor momenteel in delen oplevert.  

“Misschien nog een weekje voor de laatste punten, maar dan zijn we hier weg.”

Het werk zit er dus bijna op. Het VDL-werk waarvoor de Hurks-mensen zich sinds februari 2017 inspannen is nu toch echt klaar. “Misschien nog een weekje voor de laatste punten, maar dan zijn we hier weg.” Ze zeggen het met een glimlach, maar een makkie was het niet, deze bouw. Nieuwe keuzes en gewijzigde inzichten van de opdrachtgever vroegen om veel flexibiliteit. Daarnaast werd er tijdens de bouwactiviteiten gewoon doorgewerkt.

VDL
Mensen doen hier niet zo moeilijk. Zo’n type bedrijf is VDL
Projectleider Marcel Stokkingreef

ED controls

“Onze opleverpunten hebben we vastgelegd met ED controls. Daar hebben we op dit project veel mee gewerkt. Een vernieuwing waarmee je moet leren omgaan, maar die heel wat gemakkelijker werkt dan losse briefjes!”, legt Leo uit. “ED controls kun je gebruiken met een IPad, maar ook gewoon met je telefoon. Je maakt een foto van een opleverpunt, legt de plek vast en waar het om gaat en dan is voor iedereen duidelijk. Uitstekend hulpmiddel.”

‘Waar gehakt wordt, vallen spaanders”

Morgen wordt de begane grond opgeleverd. Later volgen de buitengevel, het buitenterrein en andere delen van de binnenruimte. Die binnenruimte baart het tweetal nog wel enige zorgen door de veelheid aan bouw- en installatieactiviteiten. Leo ziet het met lede ogen aan. “Het wordt voor ons lastig opleveren in deze dynamiek. Waar gehakt wordt, vallen spaanders zullen we maar zeggen maar die kunnen we niet blijven opvegen…”

“De sfeer is hier steeds goed geweest”

De rondgang leidt verder door een al even stijlvolle ontvangsthal. Hier stappen we over een afzetlint: deze ruimte wordt momenteel gereinigd. Even verderop loopt iemand met een ladder, de ogen strak op het plafond gericht. Te midden van al die hectiek ontvangen de dames achter de balie een bezoeker. Gewend aan de reuring om hen heen, geven ze geen krimp. Marcel houdt een pasje op een toegangspoort naar de kantoren – het hoofdkantoor is goed beveiligd – en vertelt dat het eigenlijk steeds zo is gegaan. “Mensen doen hier niet zo moeilijk. De sfeer is hier steeds goed geweest. Dat is ook het type bedrijf denk ik. Terwijl het personeel toch echt last van ons moet hebben gehad. Ik bedoel: tijdens de tweede bouwfase stonden op enig moment alleen maar stofschotten tussen ons en de VDL-directie. Natuurlijk hielden we rekening met hen door zo min mogelijk geluidsoverlast te produceren, maar dan nog. Er is nooit geklaagd.”

Bijzondere wandbekleding

We lopen verder langs de houten balie naar de stijlvolle spreekkamers. Die onderscheiden zich van elkaar door de kleur van de bijzondere wandbekleding – een speciaal behang met een gestreept reliëf – en door de afbeeldingen aan de wand. Het smaakvolle interieur is zorgvuldig samengesteld door binnenhuisarchitect Voss die gedurende het proces door VDL in de arm werd genomen. Zijn ontwerpen werden vervolgens met net zoveel zorg door onder meer het Hurks-team gerealiseerd, al vroeg dat wel om enige flexibiliteit.

Meer transparantie

Stijn Kennis van VDL Vastgoed bleek te midden van de storm aan plannen en bouwactiviteiten steeds de rots in de branding van het bouwteam. Marcel: “Naast Hurks bestond dat onder meer uit installateur Kuijpers en binnenhuisarchitect Voss. Ons eigen Hurks-team bestond in totaal uit 1 projectleider, 2 uitvoerders, 2 werkvoorbereiders en 5 UTA-medewerkers, waarvan 3 eigen mensen.” Hoewel de samenwerking steeds in opgewekte stemming verliep, heeft het team wel geworsteld met de diverse wijzigingen gedurende het proces. “Zo wilde de interieurarchitect, die tijdens de bouw van de toren werd geïntroduceerd, veel meer transparantie in het gebouw creëren dan in het oorspronkelijk ontwerp was voorzien. Dat leverde de nodige vertragingen op.”

Exclusief hotel

De nu nog volledig ingepakte lift brengt ons naar de bovenste verdieping, naar het bedrijfsrestaurant. Door het vele glas baadt dit zelfs op een bewolkte dag als deze in een uitbundig licht. Dat de binnenruimte door het identieke kleurgebruik van de vloeren naadloos lijkt over te lopen in het terras buiten, levert een effect op dat in een exclusief hotel niet zou misstaan. Zeker als je daar het uitzicht op de steeds hoger opschietende skyline van Eindhoven bij optelt. Ook hier heerst volop bedrijvigheid. Met name ten behoeve van de technische installaties. Daarnaast worden er dezelfde lampen opgehangen die we eerder in de ontvangsthal zagen. We zijn het erover eens dat het beslist geen straf is om hier je boterham op te eten.

 

VDL

Volwassen boom

Met de trap gaan we een etage lager, naar het atrium. Hier zien we in één oogopslag op iedere verdieping een vergelijkbaar interieurbeeld: pantry in het midden, zitje rechts, een hoge spreektafel aan de zijkant. Alles ademt een ingetogen, chique sfeer waar in alle rust kan worden gewerkt. In het midden van de atrium torent een volwassen boom. Dat het nog niet eenvoudig was om die naar binnen te krijgen, kunnen Marcel en Leo beamen. En ook dat je knikkende knieën kunt krijgen als je vanaf deze hoogte het atrium inkijkt. “Het atrium is 16 meter hoog: vier verdiepingsvloeren. Omdat dit balkon zich op 12 meter hoogte bevindt, mocht de balustrade volgens het bouwbesluit nog 1 meter hoog zijn. Op meer dan 13 meter hoogte moet dat 1,2 meter zijn. Voor je gevoel is hij nu best laag. Tel daar al dat glas bij op, dan kun je daar best duizelig van worden.”

 

Officiële opening

Marcel vertelt dat VDL de inrichting van het experience center zelf verzorgt. Hij verwacht dat het zeker nog tot het einde van het jaar zal duren voordat het helemaal klaar is. In mei zal het hoofdkantoor vervolgens feestelijk worden geopend. Hoe dat gaat gebeuren, is nog geheim. Wordt er na oplevering nog iets van Hurks verwacht? “Wij werken onze punten af en vertrekken. Een nevenaannemer blijft tot het einde van het jaar.”

Mannen uit de praktijk

Wat leert de wijsheid van nu? Marcel: “Het plan van aanpak had veel uitgebreider moeten zijn. En alle werkzaamheden en afspraken contractueel vastgelegd. We hadden ons minder moeten laten leiden door de waan van de dag en zaken beter moeten vastleggen en borgen. Nu was het lastig vooruitplannen. De treintjes die je probeerde op te tuigen, liepen al snel uit de rails.” Leo: “Ook zullen we beter met digitale hulpmiddelen moeten gaan werken zoals docstream. Dat is een veranderingsproces waar we nu middenin zitten. Gelukkig was de samenwerking zowel met VDL als onderling heel goed.” Leo lacht en wijst op zijn collega, timmerman Pieter van Lierop die voorbij loopt. “We werken hier met mannen uit de praktijk, zoals hij. Vakmensen die weten wat er speelt buiten. Mede hierdoor hebben we hier een prestatie neergezet waar we trots op mogen zijn.”

(Foto’s van het interieur volgen later. Hoe dat er uitziet, moet nog even een verrassing blijven – red.)

 

VDL Hoofdkantoor

'De wereld van VDL'

Om het toenemend aantal medewerkers te huisvesten, werd het VDL-hoofdkantoor aan de Hoevenweg in Eindhoven vanaf februari 2017 in fases uitgebreid en gerenoveerd. Dit was nodig om het toenemende aantal medewerkers te huisvesten. De eerste fase omvatte de nieuwbouw van een toren naast het bestaande gebouw en een parkeergarage met 160 plaatsen. Daarmee werd het bestaande hoofdkantoor in feite gedupliceerd en verbonden met een atrium. Deze fase werd in de zomer van 2018 afgerond, waarna het kantoorpersoneel verhuisde naar de nieuwbouw.

‘Showroom’

Daarna ging de tweede fase van start: de renovatie van het oude gebouw en de uitbreiding van de showroom. Die is ondertussen getransformeerd in ‘De wereld van VDL’. Een volwaardig experience center waarin VDL bezoekers straks kennis laat maken met alle producten en diensten die het bedrijf wereldwijd ontwikkelt, produceert en verkoopt. VDL is een familieonderneming met 104 bedrijven en ruim 17.000 medewerkers dat in 20 landen actief is.

Gerelateerde projecten & verhalen

Apollo House
Bouw

Apollo House

Kennedytoren
Bouw

Kennedytoren

Shell hoofdkantoor
Bouw

Shell hoofdkantoor