Nieuws

Succesvolle oplevering van het vierde en laatste bouwblok van Zijdebalen

05-09-2019 – Op dit moment worden de allerlaatste appartementen van fase IIb van Zijdebalen opgeleverd. Het gaat om huurwoningen van Bouwinvest, van woningcorporatie Mitros en appartementen van particuliere kopers. Wat de opleveringen gemeen hebben, is dat deze probleemloos en met weinig opleverpunten verlopen. Knap werk van de mensen van Hurks en Van Wijnen die een non-descripte, binnenstedelijke locatie transformeerden tot een prachtige, nieuwe stadswijk.

Leien dakje

Het is begin september, einde van de middag. Nadat Zijdebalen maandenlang blakerde in de zomerzon en Zijdebalen-bewoners volop konden genieten van hun dakterrassen, balkons en binnentuinen, lijkt nu de herfst ingetreden. Het weer is grauw en regelmatig valt er een hevige stortbui. Dat mocht de pret voor de kersverse blok 4-bewoners van vandaag niet drukken. Vandaag nam een deel van de particuliere kopers de sleutel van hun nieuwe woning in ontvangst, vertelt hoofduitvoerder Henk Valk terwijl we blok 4 bekijken. “De opleveringen gingen vandaag van een leien dakje. Er waren wat kleine puntjes, maar die mochten eigenlijk geen naam hebben.”

Groente kweken

Henk is duidelijk trots op zijn project. En niet alleen op de blok 4-woningen, maar ook op de binnentuin, inclusief looppaden, pergola’s, picknickmeubilair, speeltuintje en zelfs plantenbakken om groente te kweken. “De beplanting ziet er nu misschien nog wat magertjes uit, maar moet je hier over een paar jaar eens komen kijken. Dan weet je niet wat je ziet.”

Particuliere kopers

In totaal gaat blok 4, het laatste bouwblok van Zijdebalen, om 121 woningen. Voor de bouwvak startten de eerste opleveringen: 52 huurappartementen werden overgedragen aan Bouwinvest. Deze maand nemen 51 particuliere kopers de sleutel van hun appartement in ontvangst. De overige woningen zijn voor huurders van Mitros.

Bemuurde Weerd

Behalve dat de nieuwe bewoners hun intrek nemen in een duurzame, comfortabele woning, vestigen ze zich in een aantrekkelijke, nieuwe stadwijk aan de rand van de historische binnenstad. Een plek die zelf ook een lange en bijzondere geschiedenis heeft. Want Zijdebalen maakt deel uit van de historische Bemuurde Weerd, die rond 1300 ontstond als voorstad van de ommuurde stad Utrecht. Blok 4 staat op exacte dezelfde plek waar vroeger het landgoed Zijdebalen stond.

Nieuwe gracht naast de Lubro

Nieuwe stadsgracht

Vele eeuwen later geeft het stedenbouwkundig plan van vandaag een hoogwaardige invulling aan de openbare ruimte. Zo is de kade van de Vecht (de Zeedijk) van nieuwe bestrating en een statige bomenrij voorzien. De woonstraten tussen de bouwblokken zijn breed aangelegd, zodat er tussen de bebouwing veel ruimte overblijft. In de Zijdebalenstaat – tussen woonblok 3 en woonblok 4 – wordt de laatste hand gelegd aan een nieuwe stadsgracht.

Lubro-bakkerij

Uniek aan woonblok 4 is de integratie van de voormalige Lubro-bakkerij. Het karakteristieke pand wordt getransformeerd naar 6 ruime herenhuizen van 280m². De nieuwe bewoners krijgen straks alle ruimte om hun eigen ideeën over wonen vorm te geven. Ook komt er een restaurant met daarboven stedelijke kantoorruimtes, ingevuld met een Utrechts reclamebureau.

‘Ademruimte’

Een nieuw plein aan de westzijde van blok 2 vormt het hart van het totale plangebied. Op die manier ontstond een perfecte balans tussen stedelijk wonen en een groene, ruim opgezette openbare ‘ademruimte’. Daarnaast is elk woonblok voorzien van een groen ingerichte binnentuin. De binnentuinen van blok 2 en 4 worden zijn voorzien van fraaie smeedijzeren toegangspoorten. Een knipoog naar het roemruchte verleden van Zijdebalen.

 

Gerelateerde projecten & verhalen

Hooge Steenen
Bouw Vastgoedontwikkeling

Hooge Steenen

Leidsche Rijn Centrum
Bouw

Leidsche Rijn Centrum

Lindenkruis fase 3
Bouw Vastgoedontwikkeling

Lindenkruis fase 3