Bouw Onderhoud & Retail Vastgoedontwikkeling

KENN, ambitieuze gebiedsontwikkeling in Kanaleneiland

Locatie
Utrecht
Status
Gereed (2019)
Programma
Renovatie- en transformatieopgave van gedateerde woonblokken
Kenmerkend
Gefaseerde, maatschappelijk relevante opgave

Op 14 juni 2019 vierden de gemeente Utrecht, woningcorporatie Mitros en Hurks de feestelijke oplevering van woonblok 2 in Kanaleneiland Noord Noord (KENN2). Dat gebeurde niet zonder trots, want hiermee werd een betekenisvolle bijdrage geleverd aan deze ambitieuze gebiedsontwikkeling en aan een belangrijke renovatie- en transformatieopgave.

Voorbereiding, uitvoering en oplevering

De bouw van blok 2 ging september 2018 van start. Deze werd van voorbereiding tot en met uitvoering en oplevering verzorgd door Hurks onderhoud & retail in samenwerking met Hurks vastgoedontwikkeling. Met de oplevering op 14 juni 2019 is de opdracht in Kanaleneiland afgerond.

Startersappartementen

Net als bij fase 1 werd zowel het interieur als de buitenzijde van de woonblokken aangepakt. Bij fase 2 ging het in totaal om 60 appartementen: 30 appartementen van circa 74 m2 met een balkon op het zuidwesten, 30 kleinere startersappartementen van circa 39 m² inclusief balkon en 10 ruime maisonnettes van circa 130 m² verdeeld over twee bouwlagen. Deze woningen hebben in de basis vier slaapkamers en een tuin.

 

KENN, Utrecht

Transformatie van huur naar koop

Dit was de tweede keer dat Hurks woningen in de markt zette, waarbij sociale huurappartementen werden getransformeerd naar koopappartementen. De eerste fase werd eind 2017 opgeleverd. Hierbij ging het in totaal om 60 sociale huur-appartementen die door Hurks naar 74 koopappartementen zijn getransformeerd. Net als bij de vorige fase konden kopers kiezen uit diverse afwerkpakketten, zoals het pluspakket of het upgradepakket. Op die manier werd de woning geheel naar eigen smaak afgewerkt en/of ingericht. Daarnaast konden kopers opteren voor los meerwerk. Degenen die helemaal zelf aan de slag wilden, konden kiezen voor een kluswoning.  

Verlevendigd straatbeeld

In fase 2 werden de voormalige bergingen in de plinten van de complexen toegevoegd  aan de bestaande woningen, waardoor mooie, ruime maisonnettes ontstonden, voorzien van een privé voor- en achtertuin. Hierdoor werd ook wonen in combinatie met werken mogelijk. Door woningen op de begane grond te creëren, verlevendigde het straatbeeld op maaiveldniveau.

Gedifferentieerde woonwijk

Eind 2014 gingen Hurks en woningcorporatie Mitros de samenwerking aan de diverse woongebouwen op Kanaleneiland Noord Noord gezamenlijk aan te pakken. De doelstelling: het creëren van een meer gedifferentieerde woonwijk in vastgoed en bewonerssamenstelling conform het gebiedsplan. Een aanpak die voor een betere mix van sociale huur- en koopwoningen zorgt. Door de bewonersplicht konden uitsluitend particuliere eigenaren of iemand uit de eerste bloedverwantschap er komen wonen. Beleggers kregen hierdoor geen ruimte.

Groot onderhoud

Kanaleneiland Noord Noord omvat in totaal circa 450 woningen. Eind 2015 leverde Hurks in Utrecht het groot onderhoud van de eerste twee woonblokken op. In juli 2016 is het derde blok opgeleverd, gevolgd door het vierde blok eind 2017. Eind 2017 is gestart met het groot onderhoud van het vijfde blok.

Openbaar gebied

Kanaleneiland Noord Noord wordt uitgevoerd in opdracht van, en in nauwe samenwerking met Mitros. Het gaat om een maatschappelijk relevante opgave die naadloos aansluit bij de strategie van Hurks bouw & vastgoedontwikkeling. Ook de gemeente Utrecht is betrokken bij het project. De gemeente pakt het openbaar gebied aan en zorgt voor betere parkeeroplossingen en een groenere woonomgeving.

 

Gerelateerde projecten & verhalen

Hooge Steenen
Bouw Vastgoedontwikkeling

Hooge Steenen

Zijdebalen
Bouw Vastgoedontwikkeling

Zijdebalen

De Schans
Bouw Vastgoedontwikkeling

De Schans