Verhalen

De Bongerd: bouwen aan een oude bekende

11-10-2019 – Begin februari 2019 tekende Hurks opnieuw voor de Bongerd. Ditmaal voor ‘Stempel 6’. Een plandeel aan het Zijkanaal I dat 4 woongebouwen omvat met in totaal 82 ruime, energiezuinige appartementen. De belangstelling voor de koopwoningen, 3 gebouwen met in totaal 59 koopappartementen, was groot. Wat is nu, dik een half jaar later, de stand van zaken?

De Bongerd Piet van Duijvenboden

”Soms heb je slecht weer”

De bouwkeet waarin we zitten, biedt uitzicht op de bouwplaats. Aan het uiterste eind, gelegen aan de Moestuinlaan en de Bongerdkade, verrijst bouwblok D. Ligt de bouw daarmee goed op schema? “Ik weet niet hoe het weer in het verre Eindhoven was”, steekt uitvoerder Piet van Duijvenboden van wal, “maar hier in Amsterdam heeft het dagenlang bijna onafgebroken geregend. We zijn de kimmen* aan het metselen, maar het regende zo hard dat de mortel tussen de stenen uitdroop. Die regen leverde twee onwerkbare dagen op en een kleine vertraging in de werkzaamheden. Niks aan te doen. Soms heb je slecht weer. Gelukkig verloopt alles verder volgens planning.”

*De kim, kimlaag of kimstrook is de eerste laag stenen of blokken van een muur.

Da Vinci Huis-woningen

De Bongerd is bepaald geen onbekende voor Van Duijvenboden, die vanaf het begin bij Stempel 6 betrokken is. “Hiervoor was ik uitvoerder bij fase 4a: 113 Da Vinci Huis-woningen. Dat waren 81 koopwoningen en 32 huur, waarvan de laatsten begin dit jaar werden opgeleverd. Van daaruit ben ik hier terecht gekomen en dat vind ik prima. Dit is een leuke locatie.”

De Bongerd

Tuindorpkarakter

De Bongerd is een nieuwbouwproject van in totaal 1.300 woningen in Amsterdam-Noord en bestaat uit vier buurten. De woonwijk wordt in fases gebouwd over een periode van vijf jaar. In opdracht van Ontwikkelingscombinatie De Bongerd (ODB) neemt Hurks in totaal ongeveer 400 woningen voor zijn rekening. Alle fases hebben een tuindorpkarakter, maar met een eigen uitstraling. Het plan is prachtig gelegen tussen een groene weide en water, maar je rijdt ook zo de A10 op. Hartje Amsterdam ligt op een kwartiertje afstand.

Grote belangstelling

De belangstelling voor de appartementen was groot. Van Duijvenboden: “Alle woningen waren binnen korte tijd verkocht. De woningen van blok B worden straks verhuurd door woningcorporatie Eigen Haard. We verwachten de appartementen eind volgend jaar op te leveren.”

Gerelateerde projecten & verhalen

De Bongerd
Bouw Vastgoedontwikkeling

De Bongerd

Klein Kadoelen
Bouw Vastgoedontwikkeling

Klein Kadoelen

Gershwin Brothers
Bouw Vastgoedontwikkeling

Gershwin Brothers